MUTLU VE SAĞLIKLI YAŞAMA DAİR 11 JAPON GELENEĞİ!

 

İlhamını Japon kültüründen alan Zebra, üretim felsefesinde benimsediği Japon kültürünü yansıtıyor.

Günümüzde hepimiz sağlıklı ve mutlu bir hayat geçirmeyi hedefleriz. Japon kültürü ise sağlıklı ve mutlu bir hayatın amaç olmadığını, bir alışkanlık olması gerektiğinin altını çizer. Japonların yüzyıllar boyu devam eden gelenekleri günlük hayatlarında kişisel mutluluğu yakalamaları üzerine geliştirilmiştir. 

Yemek yapımından, yıkanmaya, yürüyüşten çay içmeye ve çiçek düzenleme sanatına kadar tüm bu aktiviteler belirli ritüellerle birleşerek sağlıklı ve mutlu eden meditasyon halini alır.

İşin sırrı nedir? Yapılan her işe ve aktiviteye tüm dikkatinizi vermek. Peki nasıl? Cevapları yazımızın devamında…

Yaşadığımız ana odaklanmak basit görünebilir. Hayatın hızlı temposu içerisinde yavaşlamadan bu tempoya ayak uydurmak ise yetenek ister. Günlük rutinlerde o kadar uzmanlaşırız ki hayatın küçük mutluluklarını kaçırırız. Kendimizden ve çevremizdeki doğal akıştan uzaklaşırız. Bu durum ise sağlığımızı ve mutluluğumuzu olumsuz etkiler.

Japonya'da bu rutin düzeni yenmeye, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilme alışkanlığına “mindfulness” yani “bilinçli farkındalık” denir. Batı kültüründe bu terim meditasyon pozisyonu alarak kendi kendine kalmak olarak algılansa da, Japon kültüründe bu terim çok farklı bir anlam taşır. Japon kültüründe yapılan her aktivite farkındalıkla yapılır ve bu aktiviteler birer meditasyon halini alır. Günlük yaptığınız her iş; yemek yapmaktan yıkanmaya kadar tüm rutin işler dahi bu farkındalık ve ritüellerle yapılır. Yani bilinçli farkındalık hayatın her alanında kendini gösterir ve yapılan her işin ruhu beslemesi sağlanır. Yapılan en ufak iş, hem kişiye anlam katar hem de yapılan işin daha bereketli olmasını sağlar.

İşte, yaşadığınız anda daha farkında olmanızı sağlamak için size ilham verecek 10 Japon geleneği! 

1- Ikebana
Ikebana Japon kültüründe çiçek düzenleme sanatıdır. Tarihi, Budist çiçek sunma törenlerine dayanır. Bu sanatın teması doğa ile uğraşmanın bir meditasyon olduğu ve ruhu iyileştirdiği inanışına dayanır. Çiçekleri bir vazoya rastgele koymak yerine, köklerini düzenleyip, renk aranjmanı yapılarak bilinçli bir şekilde bir kompozisyon oluşturularak düzenlenir. Bu düzenleme işlemi sessiz bir şekilde yapılır, tüm dikkatin doğanın sunduklarına verilmesi gerekir.

2 - Shinrin Yoku
Huzur bulmanın ve iyileşmenin adı Japon kültüründe Shinrin-Yoku ya da “orman banyosu” olarak adlandırılır.  Ormanda banyo yapmak; bir ormanda saatlerce zaman geçirerek doğanın kokusunu içinize çekmek, doğanın sunduğu görüntüleri izlemek ve sesleri dinlemektir. Bu aktivitenin hem bedeninizde, hem de zihninizde iyileştirici etkisi vardır. Bilim tarafından da insanın ruh ve beden sağlığına etkisinin oldukça yüksek olduğu kanıtlanan bu ritüel stres düzeyini düşürür, daha iyi bir uyku uyumanızı sağlar, odaklanma ve yaratıcılığınızı artırır, hastalıklardan korunmanızı sağlar, güçlü bir bağışıklığa sahip olmanızı sağlar ve daha mutlu hissetmenizi sağlar.

3 - Origami
Japonca oru (katlama) ve kami (kağıt) kelimelerinin bir araya gelmesi ile katlanmış kağıt anlamını taşıyan bu sanat makas ve yapıştırıcı kullanmadan kağıttan üç boyutlu şekiller oluşturulur. Origami sanatının; klasik, modüler, ıslak ve modern olmak üzere dört türü bulunur. 

Origami ile zihin tek bir amaca odaklandığı için meditatif bir halde olmanızı sağlar ve böylelikle sakin ve huzurlu olursunuz. Origami sanatı bir meditasyon etkisi yaratmasının dışında aynı zamanda el - göz koordinasyonunu, üç boyut algısını, hayal gücünü, hafızayı, dikkati ve soyut düşünce gücünüzü de geliştirir.  

4 - Chado
Kökleri Zen Budizmine dayanan Japon çay içme sanatına Chado ismi verilir. Çay seremonileri bugün hala Japon kültürünün önemli bir parçasıdır ve bu seremoni çayı demlemekten çok daha öte bir ritüeller zinciridir. Bir koreografiye sahip olan bu ritüelde bir çanak içerisine iyi çekilmiş yeşil çayın ya da diğer adı ile “matcha”nın sert tadının çeşitli tatlar ile harmanlayarak hazırlanmasıdır. Çay ustası ve misafirleri sıradan hayatı özel bir ritüelle paylaşır.

5 - Kintsugi
"Altın birleştirme” adı da verilen Kintsugi, kırılan porselen parçalarının altın ile yeniden birleştirilmesine denir. Kırılan porselen tabak, fincan, kase ve diğer porselen eşyalar altın ve cila ile yeniden hayata döndürülür.

Kintsugi, hayatın kırılganlığının ve sıradanlığının ne kadar değerli olduğunu gösterir ve hatırlatır. Bu sanat bizlere sevgi, ilgi ve dikkat ile kırılan her şeyin yeniden mükemmel ve değerli bir şekilde hayata kazandırılabileceğini gösterir. Kırılan eşyaların onarılması onlardan bir tane daha olmadığının farkına varmamızı ve yaraların iyileştirilmesini de kutlar.

6 - Shodo
Bir yazma sanatı olan Shodo Japon kaligrafisidir. Tarihi sanat formu olan Shodo bugün hala bir meditasyon aktivitesi olarak yapılmaya devam ediliyor. Mürekkebin dikkatlice hazırlanması ve fırçanın kağıtla buluşması ise odak ve sakinlik gerektirir. Shodo yapan kişinin yaşadığı anda olması önemlidir.

7 - Shojin Ryori
"Özverinin yemeği” olarak çevirebileceğimiz Shojin Ryori, eski Budist keşişler tarafından uygulanan vejeteryan yemek pişirme sanatıdır. Shojin pişirme sanatı sadelik ve uyum gerektirir. Bu pişirme sanatında sezonun taze besinleri kullanılır ve hiçbir şey ziyan edilmez. Tüm malzemeler dikkatli bir şekilde hazırlanan yemeğe dahil edilir. Tapınaklardaki keşişler için “shojin” şükran duyma ve bilinçli farkındalığı hayata geçirdikleri bir pişirme sanattır. Keşiş olmayanlar için ise basit ve detaylıca açıklanan tarifler ile evlerinde Shojin Ryori deneyimini yaşayabilirler.

8 - Omakase
Yemek yapacak modda değil misiniz? O zaman sizlere Japon kültürünün dışarıda yemek yeme geleceğinden bahsedebiliriz. “Seçimi sana bırakıyorum” denilen Omakase, şefin herhangi bir müdahale olmadan müşterilerin yemeklerini sunması geleneğine denir. Sushi restoranlarında “Omakase” stili yemek; güven, saygı ve minnettarlık çerçevesinde buluşur.

9 -  Ofuro
Japonya’da gün sonunda eve gelindiğinde hazırlanan rahatlatıcı bir küvet kadar özel değildir. Japonların ister kendi banyolarında, ister halka açık banyolarda yıkanmaları bir gelenektir. Her nerede olursa olsun, yıkanma eylemini; su, buhar, suyun sıcaklığının ve aromalı yağların rahatlatıcı etkisi ile bedenlerini ve ruhlarını arındıran bir deneyime dönüştürürler.

10 - Wabi Sabi
Her kusurda bir güzellik vardır. İçinde bulunduğumuz çağ, bizden en mükemmeli olmamızı bekler.  Her şeyin en iyisi olduğumuz bir robot olmamızı bekler. En iyi olma çabasındayken hayatı ve aslında kendimizi kaçırırız. İnsanın kendi kusurlarıyla barışmasını sağlayacak felsefelerden biri olan Wabi Sabi, mükemmel olmayan şeylerin, mükemmel olmayışlarının bile eşsiz olduğunun altını çizer.

Çanaktaki çatlaktan, sonbaharın gelişine kadar aslında olumsuz olduğunu düşündüğümüz, mükemmel olamayan sahnelerin ve eşyaların varlıklarına saygı duymamızı sağlar. Kusurun kabülü üzerine bir felsefe olan “Wabi Sabi” beklentilerden kurtulunmasını ve kendinize özgü, anlamlı etkileşimlerin olduğu bir ortam yaratmanıza yardım eder.

11 - Temigaye
İnsan sosyal bir varlıktır. Sosyal çevremizle farkındalıkla kuracağımız etkileşimin ruhumuza ve sağlığımıza etkisi oldukça fazladır. Etkileşimlerimiz ise iletişimle olduğu kadar karşımızdakilere ne kadar değer verdiğimizi gösterme biçimimizle de alakalıdır. İnsanlar birbirlerine sadece özel günlerde hediye vermezler. Arkadaşınızı ya da aile büyüklerinizi ziyaretinizde onlara, hayatınızdaki önemlerini anlatacağınız bir hediye ile kapılarını çalmak oldukça değerlidir.

“Temiyage”, bir teşekkür hediyesidir. Götüreceğiniz herhangi bir eşya “temiyage” olabilir. Hediye kadar, hediyenin paketlenmesi de önemlidir. Götüreceğiniz hediye “furoshiki” adı verilen dekoratif desene sahip kumaşlarla kaplanır. Bu kumaşlar üzerinde yer alan semboller de oldukça önemlidir. Çünkü bu semboller hediyeyi vereceğiniz kişiye dair hislerinizi de anlatır.

Minnettarlığınızı hediye ile taçlandırın!

Siz de ruhunuzu ve beden sağlığınızı korumak için günlük hayatta her andan bir mutluluk yaratabilirsiniz. Her anı kutlayın! Her anı bir seremoniye dönüştürün:)

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın