RENKLERİN HAFIZAMIZ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

 

İyi bir hafıza, odaklanma ve günlük görevleri tamamlamamız açısından oldukça önemlidir. Uzmanlar tarafından yapılan deneyler ve araştırmalar, renklerin hafızamız üzerinde çok önemli bir etkiye sahip olduğunu vurguluyor.

Bu yazımızda sizlere renklerin hafızamız üzerindeki etkisi ile ilgili yapılan araştırmalardan ve renklerin hafızamızı kuvvetlendirebilmemiz için nasıl kullanılması gerektiğinden bahsediyoruz.

Renklerin İyileştirici Etkisi!
Günümüzde her hastalığın önemli bir oranda alternatif tedavi yöntemleri ile desteklendiğini görüyoruz. Ruh sağlığı alanında çalışan uzmanlar tarafından hazırlanan sanat terapileri de, bu destekleme yöntemlerinden biri. Renkler ve sanatsal faaliyetlerin birleştiği sanat tedavilerinde sanatın iyileştirici etkisinden faydalanılıyor. Örneğin tedavi gören hastalar için hazırlanan sanat terapilerinde kullanılan renklerle beynin limbik sisteminin uyarılması hedeflenerek tedavi edici bir etki sağlanıyor. 

Hafızamız ve Renklerin Etkisi! 
Birçok nöroloji uzmanı ise araştırmalarında hafıza ve renklerin arasındaki bağlantının önemini vurguluyor. Birkaç tanesine göz atmamız gerekirse; 

"Kreativite ile Hafızanızı Geliştirin” kitabının yazarı Amanda Pike, farklı kültürlerden yaşı ilerlemiş 91 kişi ile birlikte yaptığı 10 haftalık çalışmasında, deney grubunun bilişsel yeteneklerinin (bilgiyi işleme, anlama, mantık kurma ve hatırlama) kontrol grubuna oranla gelişim gösterdiğinden bahsediyor.

Renklerin Gizli Dili” kitabının yazarı Inna Segal, sarı ve leylak renklerinin hafızayı ve konsantrasyonu artırdığını belirtiyor. Yazar, sarı rengin sıcak ve entellektüel bir etkisi olduğunu böylelikle karar almada ve odaklanmada etkisi olduğunu ekliyor. Leylak renginin ise gözler ve kulaklara sakinlik vererek denge sağladığından bahsediyor. Aynı zamanda beyin gücünü ve hafızayı da kuvvetlendirdiğini ekliyor.

Eğitim ve Renklerin Kullanımı!
British Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre renkler öğrenmede konsantrasyon, dikkat ve hafıza uyarımını direkt etkiliyor. Araştırma sonunda mavi ve kırmızı renklerin bilişsel yetenekleri ve beyin fonksiyonlarının gelişimine katkı sağladığı belirtiliyor. Kırmızı rengin, mavi renge oranla hedeflenen çalışmalarda ve hafıza uyarılmasında %31 daha etkili olduğu belirtiliyor. Araştırmacılar aynı zamanda öğretmenlerin sıkça kullandığı kırmızı rengin öğrencilerin hata yapma olasılığını azalttığından bahsediyor. Öğrenciler kırmızı renk ile düzeltilen doğru olana ya da kırmızı ile çizilen hataya odaklanarak bir sonraki cevaplarında daha dikkatli davranıyorlar.

Yazar Sandra Rief, DEHB'ye (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) sahip öğrencilere renklerle eğitim yapılmasını tavsiye ediyor. Rief’e göre renkler uyarılmayı geliştiriyor ve öğrencinin dikkatini çekmeyi başarıyor. Yazar aynı zamanda sınavlarda ya da ödevlerde yapılan hataların eğitmenler tarafından renklerle düzeltilmesini de tavsiye ediyor.

Renkler hafızamızda etkili olduğu kadar aynı zamanda farklı duygularımıza hitap ediyor. Peki, hangi renk hangi sembolü çağrıştırıyor?

Renkler ve Çağırıştırdıkları Semboller!
Kırmızı: Tutku, sinir, tehlike
Yeşil: Para, doğa dostu, barış, kıskançlık, üreme ve iyileşme
Mavi: Barış, soğuk, bilgi ve güven
Siyah: Ölüm, negatif duygular, şıklık
Mor: Ruhsallık, bilgelik, zeka ve asalet
Sarı: Netlik, enerji, tazelik ve zeka
Pembe: Dişilik, eğlence ve romantizm
Turuncu: Sıcaklık, eğlence, denge, özgürlük, ifade ve başarı

Güçlü Bir Hafıza İçin Renkleri Nasıl Kullanabiliriz?
Gerek iş hayatında, gerekse okul hayatında renkli kalem tercihi çalışmalarımızı daha kolay hafızamızda tutmamıza yardımcı oluyor. Bunun için ister jel kalemler, ister işaretleyicileri tercih ederek hem çalışmalarınızı daha eğlenceli hale getirebilir, hem de öğrendiklerinizi pekiştirmenizi kolaylaştırabilirsiniz.

Peki, çalışmalarımızı daha etkili ve kolay hatırlamak adına renkleri nasıl kullanabiliriz?

İşaretleyiciler
Okuduğumuz metinlerde ya da ders notlarında belirli metinleri belirgin hale getirmek için işaretleme oldukça önemlidir. 
İşaretleyiciler ise kitaplarda ve aldığımız notlarda önemli olan metinlerin altını çizerek belirgin hale getirmemizi sağlar. Burada en önemli detay ise iyi bir işaretleyiciye sahip olmamız.  İşaretlemenin en önemli detaylarından biri kağıda ve alınan notlarda dağılma yapmaması.

Başlık, referans ya da ve önemli kelime işaretlemesi için sarı rengi belirleyebilirsiniz. Bu size sayfalar arasında gezerken aradığınız not, kelime ya da başlıkları daha rahat bulmanızı sağlar. Zebra "Fosforlu Kalemler" kategorisinden Mildliner ve Mojiniliner serisi kalemler kağıtlarda ve notlarda dağılma ve bulaşma yapmaz bu nedenle endişe etmeden rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Renkleri Sınıflandırın!
Çalışmaya başlamadan önce tüm renkleri masanızın üzerine dizin. Hangi notta hangi rengin kullanılacağını ve ne şekilde kullanacağınızı belirleyin. Mesela koyu renkteki kalemleri metnin tümü için ve açık renkleri işaretleme ve not almak için kullanabilirsiniz. Zebra "Jel Kalemler" kategorisinden geniş renk seçeneği sunan ve hızlı kuruyan mürekkep yapısına sahip Sarasa ile notlarınızı renklerle buluşturabilirsiniz.  

Renk Kullanımını 2 Renk İle Sınırlayın!
Renk teorisi çalışmalarınızda renk kodu oluşturmanızı sağlar. Zor anlaşılan notlar ve metinleriniz için turuncu ve mavi ya da yeşil ve kırmızı ve sarı ve lacivert olarak renkleri eşleştirebilirsiniz. 

Zorlayıcı çalışmalarınızda iki renkten fazla renk kullanmayın. Bir rengi ana metin yazımları ve bir rengi de işaretleyici olarak belirleyebilirsiniz. Çok fazla renk kullanmak dikkatinizi dağıtır.

Referanslar:
https://www.wlv.ac.uk/lib/media/departments/lis/skills/study-guides/LS011-Guide-to-Improving-Your-Memory.pdf

How Your Child Learns Best: Brain-Friendly Strategies You Can Use By Judy Willis

Build a Better Brain – Live a Better Life By Clive Cable

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın